Project Description

Εξώφυλλο: Dennis Oppenheim «Εκρήξεις», 1984 Λαμαρίνα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2019 – Αύγουστος 2019
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 120
Σχήμα/Διαστάσεις: 21×48
Τεύχος: 68
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 8.00

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Γενική Διευθύντρια: Βίκη Παπαδημητρίου

Διευθυντής Σύνταξης: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Συντακτική Επιτροπή: Γιώργος Αναστασιάδης, Άρις Γεωργίου, Σοφία Καρακώστα, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελευθερία Στόικου, Στέλλινα Τρωιάνου, Ευάγγελος Χεκίμογλου

Συνεργάτες τεύχους:

Ελένη Αμπατζή, Χιονία Βλάχου, Άρις  Γεωργίου, Έλλη Γκαλά – Γεωργιλά, Γιάννης Γροσδάνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Βασιλεία Καλαφάτη, Σοφία Καρακώστα, Γιάννης Κεσσόπουλος, Λευτέρης Κογκαλίδης, Λίζα Μαμακούκα, Θάλεια Μαντοπούλου – Παναγιωτοπούλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Γιώργος Μουμουζιάς, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Σοφία Νικολαϊδου, Μανόλης Ξεξάκης, Ζωή Παπαγεωργίου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Σάκης Σερέφας ,Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αννίτα Στυπολούπου, Στελλίνα Τρωιάνου, Στέργιος Τσιούμας, Ευάγγελος Χεκίμογλου

 

Editorial

του Σταύρου Ανδρεάδη

 

Το νήμα του χρόνου

 

Βρίσκομαι στο Salzburg για το εαρινό φεστιβάλ κλασσικής μουσικής. Στις καταπράσινες όχθες του ποταμιού που ρέει ορμητικά μέσα από την πόλη, ξαπλωμένα ζευγάρια λιάζονται στις ακτίνες του ανοιξιάτικου ήλιου. Περπατάω για ώρα πολλή στους δρόμους και παρατηρώ. Είναι όλα τόσο όμορφα. Από παντού αναδύεται μια ατμόσφαιρα τάξης και οργάνωσης, ένα αίσθημα ευημερίας και δύναμης. Η μικρή αυτή πόλη φιλοξενεί ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ μουσικής του κόσμου, που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ευημερία και δύναμη. Οποιοσδήποτε θα σκεφτόταν ότι δεν μπορεί παρά έτσι να ήταν πάντα.

Κι όμως …

«… Τον παγωμένο χειμώνα του 1918 – 1919 ο πληθυσμός της Αυστρίας βρέθηκε να ζει υπό την καθημερινή απειλή της πείνας… Η ύπαιθρος είχε ερημώσει εντελώς. Οι πόλεις ήταν πόλεις νεκρών, πελώρια και βουβά μαυσωλεία. Ουρές ανθρώπων περίμεναν να πάρουν με δελτίο τα ξύλα και το χαλασμένο ψωμί τους. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες, τυλιγμένοι με παλιά στρατιωτικά πανωφόρια, όλοι τους χλωμοί, πεινασμένοι, παγωμένοι, σιωπηλοί και σε σειρά αναμονής. Αυτή ήταν η ήττα. Έτσι τελείωσε μια μεγάλη Αυτοκρατορία, όχι με κρότο, ούτε καν με ψίθυρο, παρά μόνο με πείνα, κρύο και απελπισία…»

«… Το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε τη χώρα σε απόλυτη καταστροφή, στο έλεος του λιμού και των επιδημιών… Δεν υπήρχαν άνδρες, ούτε αγροτική παραγωγή. Μέσα στα ερείπια πανικόβλητος ο πληθυσμός εκλιπαρούσε τους νικητές για βοήθεια επιβίωσης…»

Robert Gerwarth, Oι ηττημένοι, Wikipedia

Πόσο σκοτεινό είναι το νήμα του χρόνου…

Κάθε κοινωνία χτίζει και ξαναχτίζει το μέλλον της μόνη της. Μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα της αναδύονται κάθε φορά οι δυνάμεις εκείνες που μετά και από την χειρότερη καταστροφή ορθώνονται και αρχίζουν ξανά να δημιουργούν, πατώντας πάνω σε ρίζες βαθιές και σε αξίες αρχέγονες, που καμιά κρίση δεν μπορεί ποτέ να φθείρει.

Ας ψάξουμε και εμείς άλλη μία φορά για τις δικές μας βαθιές ρίζες και τις δικές μας αρχέγονες αξίες, που σίγουρα υπάρχουν. Το μέλλον μας δεν μπορεί παρά να στηριχτεί και πάλι σε αυτές.

 

Το τριμηνιαίο περιοδικό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ υποδέχεται το καλοκαίρι με το τεύχος 68 του Ιουνίου, ένα τεύχος αφιερωμένο στις Τέχνες και στην ουσία της καλλιτεχνίας μέσα και έξω από τον δημιουργό. Το εξώφυλλο κοσμείται από το γλυπτό Εκρήξεις[1], 1984 του Dennis Oppenheim, δωρεά του Αλέξανδρου Ιόλα και της γκαλερί «Ζήτα-Μι» στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Με ένα αφιέρωμα στο περιβόητο «Ζήτα-Μι» η Κατερίνα Καμάρα, (γενική γραμματέας του MoMus – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τέως υπεύθυνη της γκαλερί «ΖΜ») και η Θούλη Μισιρλόγλου (Ιστορικός Τέχνης) συζητάνε για την ιστορία που έφτιαξε και άφησε πίσω του ένα στέκι των ανθρώπων του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη, και ο Άρις Γεωργίου συμπληρώνει με την δική του αναδρομή στα σημεία του ιδιαίτερου αυτού χώρου.

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος (ιστορικός και κριτικός τέχνης) θέτει ως θέμα των καιρών την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, υπογραμμίζοντας τον διχασμό της εποχής σε «εικόνα» και «ύλη».

Η Λίλη Ζουμπούλη, η Άννα Χαρακτινού, και η Γεωργία Καλταπανίδου – τρεις σύγχρονες καλλιτέχνες- μιλάνε για την σχέση αγάπης-μίσους με την τέχνη και την πραγματικότητά της, καταλήγοντας στην κοινή αντίληψη της δημιουργίας ως υπαρξιακής εμπειρίας.

Ο Γιάννης Γροσδάνης (δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου) παρουσιάζει δύο νέους Έλληνες δημιουργούς του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και η Βασιλεία Καλαφάτη, μεταπτυχιακή σε σπουδές Κινηματογράφου στο UCL του Λονδίνου, μας πηγαίνει Κάτι Βόλτες με τις σκέψεις της για την Ελλάδα της νοσταλγίας και το Λονδίνο της πραγματικότητας.

Αναδρομή σε μία στιγμή στον χρόνο και την ιστορία της Θεσσαλονίκης κάνει ο πεζογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης ξεδιπλώνοντας τους στίχους του Τσιτσάνη από «Το Τάγμα Τηλεγραφητών» και τις αναφορές του στη Θεσσαλονίκη κατά την στρατιωτική του θητεία στο Στρατόπεδο Φαρμάκη στο Ντεπώ. Η Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά (Πολιτικός Μηχανικός και πρώην διδάκτωρ αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ) ξεδιαλύνει τους μύθους και τις αλήθειες του Μεγάρου Στάιν στην Πλατεία Ελευθερίας, και στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ο απόφοιτος και συγγραφέας Γιώργος Μουμουζιάς γράφει για την Ιστορία μίας Αυλής που αλλάζει μορφή παράλληλα με τους ανθρώπους γύρω της.

Κλείνοντας με μία ειδική μνεία στην Γυναίκα της Θεσσαλονίκης, ο επιμελητής του Μomus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει την Θεσσαλονίκη Πόλη γένους Θηλυκού, και η Ζωή Παπαγεωργίου, ιδρύτρια του κοινωφελή οργανισμού «Αντηρίδα», μιλάει για την θέση των γυναικών στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη του ’60, χαρακτηρίζοντάς την ως μια εποχή γεμάτη αναβρασμό και αλλαγές για τη γυναίκα.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού  που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

 

Τεύχος 68 Ιουνίου/Ιουλίου 2019, σελίδες 120

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

[Τιμή τεύχους: €8]

Για ετήσιες συνδρομές ή αγορές T: 2310 551754, F: 2310 551748, E: info@peebe.gr

[Ετήσια συνδρομή: εσωτερικού €30, Ευρώπης €50, λοιπών χωρών €60]

 

Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Γενική Διεύθυνση: Βίκη Παπαδημητρίου

Διεύθυνση Σύνταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

 

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε): Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.