Project Description

cover

Εξώφυλλο: Γιάννης Βανίδης «Το καραβάκι για Περαία» από το λεύκωμα  Περιβλέποντας τη Σαλονίκη, 2016

 

 

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2016 – Αύγουστος 2016
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 112
Σχήμα/Διαστάσεις: 21×48
Κωδικός: 56
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 8.00

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Γενικός Διευθυντής: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Εκδοτική Επιτροπή: Γιώργος Αναστασιάδης, Σοφία Καρακώστα, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελευθερία Στόικου, Αλίκη Τσιρλιάγκου

Συνεργάτες τεύχους

Γιώργος Αναστασιάδης, Γιάννης Βανίδης,  Ελένη Βράκα, Άρις Γεωργίου, Γιώργος Γεωργιάδης, Ανδρέας Γιακουμακάτος, Γρηγόρης Δίγκας, Έφη Θεοδωροπούλου, Δήμητρα Καμαράκη, Σοφία Καρακώστα, Γιάννης Καρατζόγλου, Κώστας Καρδερίνης, Γιώργος Κορδομενίδης, Λέττη Κρόκου, Κώστας Μπλιάτκας, Λίνα Μυλωνάκη, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ντίνος Παπασπύρου, Στάθης Παχίδης, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλεξία Τζιώνα, Μικέλε Τροϊάνι, Όλγα Τσαντήλα, Ευάγγελος  Χεκίμογλου.

Editorial

του Σταύρου Ανδρεάδη

Λυκόφως

«Κρίση υπάρχει όταν το παλιό αρνείται να πεθάνει, και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί. Σε αυτό το λυκόφως γεννιούνται τέρατα.»

Αντόνιο Γκράμσι

 

Η κοινωνία μας βιώνει εδώ και χρόνια μια βαθιά κρίση αξιών, που έχει απλωθεί σχεδόν παντού. Πολύ επικίνδυνη.

Το νέο θα μπορέσει να γεννηθεί μόνο μέσα από τον πολιτισμό και με μια οδυνηρή διαδικασία αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς μας.

Στη συγκυρία αυτή, ο ρόλος των ανθρώπων του πολιτισμού είναι καίριος και η ευθύνη της όποιας πνευματικής ηγεσίας της χώρας μας τεράστια.

Κι όμως, κυριαρχεί παντού μια  σιωπή.

Αναρωτιέμαι: Πού βρίσκονται άραγε σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί δεν υψώνεται, οργισμένη και αποφασιστική, η φωνή των ακαδημαϊκών μας, των πανεπιστημιακών μας δασκάλων; Πού είναι σήμερα οι μεγάλοι ποιητές, οι συνθέτες, οι κορυφαίοι διανοητές, που είχε κάποτε αυτή η χώρα και συνάρπαζαν τη νεολαία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο ολόκληρο;

Απόντες και ανύπαρκτοι δυστυχώς οι πιο πολλοί τους σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στέκουν βουβοί, φοβισμένοι για τυχόν συνέπειες και, πολύ συχνά, θλιβερά συμβιβασμένοι με την όποια ηγεσία, της οποίας προσδοκούν την εύνοια, αντί να την ελέγχουν και να την καθοδηγούν.

Αφήνουν έτσι το πεδίο ελεύθερο να λεηλατείται ανελέητα από άθλια πρόσωπα, που εισβάλΛουν από τις οθόνες της τηλεόρασης σε κάθε σπίτι, σκορπώντας το χυδαίο, το φθηνό και το ανήθικο.

Αναρωτιέμαι: Συναισθάνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι την τεράστια ευθύνη που τους βαραίνει στην κρίσιμη αυτή εποχή; Δεν έχουν ενοχές;

Ποιος θα μιλήσει σήμερα στους νέους;

Ποιος θα δώσει επιτέλους ένα παράδειγμα;

Πώς τελικά θα μπορέσει να γεννηθεί το νέο, όταν η ίδια η πνευματική ηγεσία, αντί να πρωτοπορεί, μένει με την αδράνεια και την απουσία της, πρώτη αυτή στο παλιό;


Με δύο αφιερώματα, στον αρχιτέκτονα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και άλλων σημαντικών κτιρίων, Κυριάκο Κρόκο και στον λογοτέχνη και άνθρωπο του κινηματογράφου Παύλο Ζάννα, με μια συνέντευξη του διανοητή Στέλιου Ράμφου και με μια ποικιλία θεμάτων αφιερωμένων στην Ιστορία, στην Τέχνη, στη Λογοτεχνία, στη Φωτογραφία, στο Θέατρο, στη Μουσική, στην Ποίηση και στη Σύγχρονη δημιουργία, κυκλοφορεί το τεύχος 56 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ.

Το άρθρο για «τον δολοφόνο της Βασιλίσσης Όλγας», το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία του ηλεκτροφωτισμού της Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του William McGrew, μια φωτογραφική περιδιάβαση στην πόλη μέσα από τις φωτογραφίες του Πάρι Πετρίδη, μια συνέντευξη του μουσικού Τέρρυ Παπαντίνα, και μια ποικιλία θεμάτων για το θέατρο, τα κόμικς, τη μουσική, το αστικό περιβάλλον, την ποίηση και την  λογοτεχνία, συνθέτουν το περιεχόμενο του τεύχους που μόλις κυκλοφόρησε.

Το περιοδικό ανοίγει με την ενότητα ΟΣΑ ΔΕ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  με 2 επιλεγμένες φωτογραφίες που σχολιάζουν οι φωτογράφοι Ελένη Βράκα και Γιάννης Βανίδης. Ακολουθεί η στήλη ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  με ένα σχόλιο του αρχιτέκτονα – φωτογράφου Άρι Γεωργίου και η στήλη ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ με τον «Μονόλογο Θεσσαλονικέως» του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Στη στήλη ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ παρουσιάζεται η μοναδικότητα του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου δημιουργού κτιρίων με μοναδική ταυτότητα, μέσα από τέσσερα διαφορετικά άρθρα, του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών Ανδρέα Γιακουμακάτου και  των αρχιτεκτόνων Άρι Γεωργίου, Γιώργου Γεωργιάδη και Λέτης Κρόκου-Αρβανίτη.

Στα  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ φιλοξενείται η εμβληματική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, ο Παύλος Ζάννας μέσα από ένα κείμενο του Ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γιώργου Αναστασιάδη για τη ζωή, το όραμα και το έργο του διαπρεπούς λογοτέχνη αλλά και μέσα από ένα κείμενο της ιστορικού κινηματογράφου Λίνας Μυλωνάκη όπου παρουσιάζεται ο «σινεφίλ» Παύλος Ζάννας «που εκπαίδευσε τους Θεσσαλονικείς να βλέπουν καλό κινηματογράφο».

Ακολουθεί η ενότητα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ όπου ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας συζητά με τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο για την Ελλάδα, την Ευρώπη, το Κράτος, τη νεωτερικότητα, το συλλογικό ασυνείδητο και το ανώριμο συνειδητό, την εθνική ενηλικίωση, την λογική και το συναίσθημα.

Η ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ φιλοξενεί τρία σημαντικά άρθρα, το «Πολλοί Δολοφόνοι για ένα έγκλημα» σχετικά με μια πολιτική δολοφονία στην Θεσσαλονίκη πριν από 70 χρόνια μέσα από μια νέα μαρτυρία, του Ευάγγελου Χεκίμογλου , το «Θεσσαλονικέων Φως», για τις φάσεις του ηλεκτροφωτισμού στην Θεσσαλονίκη (1900 – 1950) του Γιάννη Καρατζόγλου, και το «Μια σχεδόν κινηματογραφική διαδρομή», όπου ο William McGrew πρώην πρόεδρος του Ανατόλια μιλάει για την ιστορία του Κολλεγίου, ενώ η στήλη ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ φιλοξενεί την όγδοη στάση στο δρομολόγιο της προσωπικής διαδρομής-αναπόλησης του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10», αυτή τη φορά στη Στάση Αγίας Τριάδας.

Η στήλη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  φιλοξενεί μια συνέντευξη  του φωτογράφου Πάρι Πετρίδη στον ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου για το νέο του λεύκωμα «Λεπτομέρειες στο κέντρο της πόλης», ενώ η ενότητα  ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ  δίνει το λόγο στη θεατρική ομάδα Ουκ Νουκ και τον μουσικό Μάνο Μυλωνάκη που συζητούν με την δημοσιογράφο  Αλεξία Τζιώνα για την καλλιτεχνική τους δημιουργία, στην δημιουργό κόμικ Έφη Θεοδωροπούλου που αυτοπαρουσιάζεται και στον γνωστό τραγουδοποιό και νομικό Στάθη Παχίδη  που παρουσιάζει τη Selfie City Θεσσαλονίκη μέσα από τον διαγωνισμό ερασιτεχνικής φωτογραφίας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας.

Στη στήλη ΜΟΥΣΙΚΗ ο Κώστας Καρδερίνης συναντά τον Τέρρυ Παπαντίνα, μουσικό καθοριστικό  για την ελληνική μουσική σκηνή και τους καλλιτέχνες της, από τον Παύλο Σιδηρόπουλο μέχρι τον Τζίμη Πανούση.

Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία του Γρηγόρη Δίγκα, ΒΙΒΛΙΑ, με επιλογές και προτάσεις του Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με μια μετάφραση του ποιήματος του Michael O’ Siadhall «Πρόσωπα» από τον λογοτέχνη Σάκη Σερέφα σε εικονογράφηση της Δήμητρας Καμαράκη, ένα αφιέρωμα του Γιώργου Κοροδμενίδη στη λογοτέχνη Ζωή Σαμαρά, και τη δημοσίευση του διηγήματος Ας κάνουμε ρίζες εδώ… του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου.

Εξώφυλλο: Γιάννης ΒανίδηςΤο καραβάκι για Περαία“, από το λεύκωμα Περιβλέποντας τη Σαλονίκη, 2016.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Για ετήσιες συνδρομές ή αγορές T: 2310 551754, F: 2310 551748, E: 
info@peebe.gr

                                                                                                 

Ταυτότητα έκδοσης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού  που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Τεύχος 56  Ιούνιος – Αύγουστος  2016  σελίδες 112

Τιμή τεύχους: € 8   –   Ετήσια συνδρομή εσωτερικού: € 30 / Ευρώπης: € 50 / λοιπών χωρών: € 60

Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Γενικός Διευθυντής: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε): Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.