Project Description

Layout 1

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 112
Σχήμα/Διαστάσεις: 21×48
Κωδικός: 52
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 8.00

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Γενικός Διευθυντής: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Εκδοτική Επιτροπή: Γιώργος Αναστασιάδης, Σοφία Καρακώστα, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελευθερία Στόικου, Αλίκη Τσιρλιάγκου

Συνεργάτες τεύχους

Γιώργος Αναστασιάδης,, Γιάννης Βανίδης, Bernard Cuomo, Εύη Γιαννακού, Άρις Γεωργίου, Γιάννης Καρατζόγλου, Δωροθέα Κοντελετζίδου, Γιώργος Κορδομενίδης, Θεόδωρος Κορρές, Γιάννης Μέγας, Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργος Μουμουζιάς, Λίνα Μυλωνάκη, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Μανόλης Ξεξάκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ντίνος Παπασπύρου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Θωμάς Ταμβάκος, Αλεξία Τζιώνα, Γιώργος Τούλας, Μάκης Τρικούκης, Μικέλε Τροϊάνι, Μαρίνος Τσαγκαράκης, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου,  Στέργιος Τσιούμας, Ευάγγελος  Χεκίμογλου.

Editorial

του Σταύρου Ανδρεάδη

Εξίμισι μέτρα – εικοσιτρείς αιώνες

Μεσημέρι μιας συννεφιασμένης Κυριακής, πριν από λίγο καιρό. Με μια ομάδα φίλων κατευθύνομαι προς τον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Η εικόνα της Εγνατίας που διασχίζω είναι θλιβερή: νεκρά, εγκαταλειμμένα μαγαζιά, που η πρόσοψή τους ρημάζει από γκράφιτι και κουρελόχαρτα· σκόνη παντού, που σχεδόν έχει αποκτήσει όγκο· άχρηστα πεταμένα πράγματα.

Δεν με απασχολούν όμως όλα αυτά ετούτη τη στιγμή. Αισθάνομαι μεγάλη αδημονία και ταραχή γι’ αυτό που πρόκειται να δω.

Κατεβαίνω αργά, με μια πρόχειρη αλουμινένια σκάλα που τρίζει, τα εξίμισι μέτρα μέχρι τις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως.

Ο χώρος που αντικρίζω φωτίζεται έντονα από το σκληρό φως εργοταξιακών προβολέων. Κοιτάζω γύρω μου και αισθάνομαι δέος. Δεν έχει τίποτε από τη μελετημένη ηρεμία ενός αρχαιολογικού χώρου αυτό που βλέπω. Είναι ανοιγμένα σπλάχνα ιστορίας.

Σκύβω με προσοχή και ακουμπάω το χέρι μου ψηλαφώντας την τραχιά επιφάνεια από τις χοντρές μαρμαρόπετρες του δρόμου. Προσπαθώ να ανιχνεύσω ίχνη τροχών, σημάδια φθοράς, αλλά δεν υπάρχουν. Ο δρόμος στέκει εκεί αναλλοίωτος, αιώνιος, λες και κάποιο στοργικό χέρι φρόντισε να τον σκεπάσει με προσοχή, για να τον προστατέψει.

Δεξιά και αριστερά παντού τοίχοι σπιτιών απλών ανθρώπων. Καλοφτιαγμένοι, από κεραμίδια και πέτρα, με σαφή ανοίγματα. Στο εσωτερικό τους εμφανή τα ίχνη της καθημερινής ζωής: μικρές κόγχες στους τοίχους, στρογγυλές κατασκευές στο δάπεδο, βάσεις που κάτι στήριζαν…

Έχει φοβερή υγρασία. Ψηλά στις πλευρές του σκάμματος, σαν να πετούν στον αέρα, προβάλλουν τα θεμέλια διπλανών πολυκατοικιών. Ποιος ξέρει τι έμεινε για πάντα θαμμένο κάτω τους.

Κοιτάζω για πολλή ώρα τον χώρο γύρω μου. Αισθάνομαι πως ακούω ένα εκκωφαντικό ουρλιαχτό χωρίς ήχο.

Είναι πολύ βαριά η σκιά της ιστορίας πάνω μας. Οι εντάσεις, τα δικαστήρια και οι καυγάδες γύρω από την τύχη των ευρημάτων του μετρό δεν δείχνουν τίποτε άλλο από  την αμηχανία μας να τη διαχειριστούμε.

Στους εικοσιτρείς αιώνες που πέρασαν, η πόλη υψώθηκε εξίμισι μέτρα προς τον ουρανό, σαν μια γιγάντια ατόλη φτιαγμένη από πέτρες, ξύλα, κεραμίδια και ανθρώπινη σκόνη. Ποιος ξέρει; Μετά από άλλους εικοσιτρείς αιώνες, κάποιοι, σκάβοντας τα εξίμισι μέτρα για το μετρό της εποχής τους, μπορεί να πέσουν πάνω στα θραύσματα της δικής μας φθαρτής και πρόσκαιρης  παρουσίας.


Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και στη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, και μια ποικιλία θεμάτων ιστορίας, εικαστικών, φωτογραφίας, κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής, καινοτομίας, μουσικής και λογοτεχνίας, συνθέτουν το περιεχόμενο του 54ου τεύχους του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ που μόλις κυκλοφόρησε.

Το περιοδικό ανοίγει με την ενότητα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ με ένα αφιέρωμα στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,  σε κείμενα των Μάκη Τρικούκη, Γιώργου Αναστασιάδη και Διονύση Σαββόπουλου– σε επιμέλεια Κώστα Μπλιάτκα.

Ακολουθεί η ενότητα ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με την έκτη στάση στο δρομολόγιο της προσωπικής διαδρομής-αναπόλησης του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10», αυτή τη φορά στο Ιπποκράτειο, το Ρωσικό Μαιευτήριο και το Παπάφειο. Ακολουθεί μια σύγχρονη ξενάγηση στους κήπους της Νέας Παραλία, από τους αρχιτέκτονες – δημιουργούς της, Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo. Τις παθογένειες της σύγχρονης πόλης παρουσιάζει σε ένα άρθρο γνώμης ο δημοσιογράφος Γιώργου Τούλας και η ενότητα ολοκληρώνεται με ένα κείμενο του  συγγραφέα Γιώργου Μουμουζιά που ξαναφέρνει στη μνήμη τη Θεσσαλονίκη του ’70, τα εμπορικά μαγαζιά, τα στέκια και τις εμβληματικές διοργανώσεις της εποχής. Το κείμενο πλαισιώνεται από φωτογραφίες του Στέργιου Τσιούμα.

Την ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ εισάγει ο Ευάγγελος Χεκίμογλου που μας γνωρίζει τον σκηνοθέτη του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας και των Απάχηδων των Αθηνών Ηλία Παρασκευά.  Ο συγγραφέας Γιάννης Καρατζόγλου ολοκληρώνει με το β μέρος το εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα στον Ελληνοιταλικό πόλεμο μέσα από τον λογοκριμένο τοπικό Τύπο και η ενότητα κλείνει με ένα κείμενο του συγγραφέα και πολιτικού μηχανικού Γιάννη Μέγα για την κατάρριψη του Ζέπελιν στην Θεσσαλονίκη.

Στην ενότητα ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ η δημοσιογράφος Αλεξία Τζιώνα συζητά με  τις νεαρές αρχιτεκτόνισσες  Φωτεινής Λιάκου & Ελευθερίας Φατσέα για τους Τόπους Αισθήσεων και για τον τρόπο που μεταφράζονται τα συναισθήματα στην αρχιτεκτονική γλώσσα.

Η ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  φιλοξενεί ένα κείμενο της ιστορικού – θεωρητικού της τέχνης Δωροθέας Κοντελετζίδου σχετικά με τα έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους, «Τα Χριστούγεννα ως shopping» παλιά και σήμερα, προσεγγίζει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στη στήλη ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ενώ στην ενότητα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη μας συστήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή (application) Cine Metro, που ξεναγεί τους σινεφίλ στην κινηματογραφική ιστορία της πόλης.

Στην ενότητα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ παρουσιάζεται από την Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου η φωτογραφική έκθεση με τίτλο Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το ψηφιακό αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ, ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό από τη Μικρά Ασία και την ιστορική Κιλικία μέχρι την Ιορδανία και την Αίγυπτο.  Στην ίδια ενότητα φιλοξενείται η δουλειά της νέας φωτογράφου Εύης Γιαννακού  Αόρατη Πόλη για την Θεσσαλονίκη που συνήθως δεν βλέπουμε.

Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που φιλοξενεί τέσσερα σχόλια των Μανόλη Ξεξάκη, Ευάγγελου Χεκίμογλου, Γιώργου Αναστασιάδη και Κώστα Μπλιάτκα, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με ένα αφιέρωμα του μουσικογράφου και μουσικού ερευνητή Θωμά Ταμβάκου σε ένα από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της χορωδιακής τέχνης, τον Σώτο Βασιλειάδη, ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία του Μαρίνου Τσαγκαράκη, ΒΙΒΛΙΑ, με ένα κείμενο του φωτογράφου Άρι Γεωργίου για την πρόσφατο βιβλίο της Ιουλιέττας Παπαδοπούλου-Χάρβεϋ, αλλά και επιλογές και προτάσεις του Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων. Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις στήλες  ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με ένα αφιέρωμα του Γιώργου Κοροδμενίδη στη συγγραφέα και μεταφράστρια Νόρα Πυλόρωφ – Προκοπίου, και τη δημοσίευση του διηγήματος «Προς Επταπύργιον» του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Θερμαϊκός με τον Magritte, σε ένα άνοιγμα του κόσμου, 2014

Έργο του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Για ετήσιες συνδρομές ή αγορές T: 2310 551754, F: 2310 551748, E: 
info@peebe.gr


 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EDITORIAL

Εξίμισι μέτρα – είκοσι τρείς αιώνες

του Σταύρου Ανδρεάδη

ΟΣΑ ΔΕΝ ΑΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

των Μανόλη Ξεξάκη, Ευάγγελου Χεκίμογου, Γιώργου Αναστασιάδη και Κώστα Μπλιάτκα

ΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Αφιέρωμα: Ο Μίκης της Θεσσαλονίκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Θεσσαλονίκη, του Μάκη Τρικούκη

Μία διαχρονική σχέση, του Γιώργου Αναστασιάδη

Διονύσης Σαββόπουλος: «Καλώς ήρθες στη ζωή μας, ακριβέ μας δάσκαλε»

Επιμέλεια Κώστας Μπλιάτκας

ΕΝ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πάρε το Λεωφορείο «10» – Στάση Ιπποκράτειο, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Η αγαπημένη μου εποχή στη Νέα Παραλία, των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard  Cuomo

Αυτή η πόλη δεν θα αλλάξει ποτέ(;), του Γιώργου Τούλα

Μια βόλτα στην παράξενη Θεσσαλονίκη του ’70

Κείμενο: Γιώργος Μουμουζιάς Φωτογραφίες: ΣτέργιοςΤσιούμας

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Παρασκευάς στη Θεσσαλονίκη, του Ευάγγελου Χεκίμογλου

 Η Ελλάδα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο» β’ μέρος, του Γιάννη Καρατζόγλου

Η κατάρριψη του Ζέπελιν, του Γιάννη Μέγα

ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ

Τόποι Αισθήσεων: Νέες τάσεις στην Αρχιτεκτονική, συνέντευξη

της Φωτεινής Λιάκου & της Ελευθερίας Φατσέα στην Αλεξία Τζιώνα

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Περί δημοσίου χώρου και τέχνης, της Δωροθέας Κοντελετζίδου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Cine Metro: ΤΟ πρώτο μετρά στη Θεσσαλονίκη είναι κινηματογραφικό!

της Λίνας Μυλωνάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο Κείμενα: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και Θεόδωρος Κορρές

Αόρατη Πόλη, της Εύης Γ ιαννακού

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σώτος Βασιλειάδης, του Θωμά Ταμβάκου

ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Π Ο Λ Ε Ω Σ

του Ηρακλή Παπαϊωάννου Φωτογραφία: Μαρίνος Τσαγκαράκης

ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ

Προς Επταπύργιον, του Ντίνου Παπασπύρου

Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου, του Γ ιώργου Κορδομενίδη

ΒΙΒΛΙΑ

Η ευσταθής ισορροπία της διττότητας, του Άρι Γεωργίου

Επιλογές

του Γιώργου Αναστασιάδη