Project Description

1

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2015
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 120
Σχήμα/Διαστάσεις: 21×48
Κωδικός: 51
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 8.00

Συνεργάτες τεύχους: Γιώργος Αναστασιάδης, Γιάννης Βανίδης, Εύη Γιαννακού, Χρίστος Ζαφείρης, Γιάννης Καρατζόγλου, Γιάννης Κεσσόπουλος, Δωροθέα Κοντελετζίδου, Γιώργος Κορδομενίδης, Θέμης Λιβεριάδης, Κώστας Μαρίνος, Κώστας Μπλιάτκας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Παντελής Σαββίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Eszter Szakács, Θωμάς Ταμβάκος, Μικέλε Τροϊάνι, Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ιστορία, Λογοτεχνία. Θέατρο, Εικαστικά, Φωτογραφία, Συνεντεύξεις, Προσωπογραφίες και κείμενα παρέμβασης και στοχασμού συνθέτουν  το περιεχόμενο του  51ου τεύχους που κυκλοφορεί τον Μάρτιο.

Το περιοδικό ανοίγει με δύο νέες θεματικές, την ενότητα ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που φιλοξενεί για το τεύχος αυτό τα σχόλια των Ευάγγελου Χεκίμογλού και Ντίνου Χριστιανόπουλου και τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ που περιλαμβάνουν δύο αφιερώματα σε δύο σημαντικούς εκλιπόντες δημιουργούς της Θεσσαλονίκης, στον λογοτέχνη Γιώργο Ιωάννου -σε κείμενα των Γιώργου Αναστασιάδη, Ομοτ. Καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Διονύση Σαββόπουλου και Γιώργου Σκαμπαρδώνη– και στον εικαστικό και λογοτέχνη Κώστα Λαχά, σε κείμενο της ιστορικού και θεωρητικού της Τέχνης, Δωροθέας Κοντελεζίδου.

Ακολουθεί η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ που φωτίζει ξεχωριστές στιγμές στην ιστορική εξέλιξη της πόλης,  με ένα κείμενο του Ευάγγελου Χεκίμογλου για την εξέλιξη της περιοχής της Ρωμαϊκής Αγοράς και ένα του Γιάννη Καρατζόγλου για την αυγή της γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με μια συνέντευξη του Γιάννη Επαμεινώνδα αρχιτέκτονα και διευθυντού του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Μπλιάτκα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, για τις παλαιότερες φωτογραφίες  της Θεσσαλονίκης και τους πρώτους χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού.

Η ενότητα ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ περιλαμβάνει την τρίτη στάση της προσωπικής διαδρομής του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10» που είναι στη Παλιά Οσία Ξένη, ένα κείμενο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη για τα νέα μουσεία που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και τέλος ένα οδοιπορικό του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη στην Θεσσαλονίκη «γύρω του, και εντός του».

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ παρουσιάζει ένα κείμενο του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη για το Μουσείο ΝΟΗΣΙΣ ενώ η ενότητα ΤΕΧΝΕΣ φιλοξενεί μια αναδρομή στη γέννηση του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος πριν από 54 χρόνια, όπως την καταγράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος, μια παρουσίαση του έργου του  εικαστικού Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου «Εφαρμοσμένα Υψόμετρα» από την επιμελήτρια της έκθεσης Eszter Szakács, μια συνέντευξη της επιμελήτριας τέχνης Κατερίνας Γρέγου στον δημοσιογράφο Κώστα Μαρίνο  για την 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ένα κείμενο του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου για το φωτογραφικό ένθετο Camera Obsura που φιλοξενείται από το 1987 στο λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο και το πορτραίτο  του μουσουργού, πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγού Κώστα Νικήτα από τον μουσικογράφο και ερευνητή Θωμά Ταμβάκο.

 

Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο για τα Τείχη της Θεσσαλονίκης σε φωτογραφία της Εύης Γιαννακού, ΒΙΒΛΙΑ, με επιλογές και προτάσεις του Ομοτ. Καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες  κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, και  ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα  Γιάννη Βαϊτσαρά, από τον συγγραφέα και εκδότη του Εντευκτηρίου Γιώργο Κοδρομενίδη καθώς και την προδημοσίευση του διηγήματος «Οδός Αριστοτέλους, αριθμός 16» από το νέο βιβλίο του  συγγραφέα Θέμη Λιβεριάδη.

Έργο εξωφύλλου
Κώστας Λαχάς

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EDITORIAL
του Σταύρου Ανδρεάδη

Όσα δεν λέει η φωτογραφία…

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡEΤΑ
Πολλαπλά Σπαράγματα…Γιώργος Ιωάννου (1927 – 1989)
του Γιώργου Αναστασιάδη
Είχε το δώρο των σπλάχνων
του Διονύση Σαββόπουλου
Γιώργος Ιωάννου, ο πρόδρομος
του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
«Στενεύουν τα περάσματα…». Κώστας Λαχάς, ένας οδοιπόρος της τέχνης
της Δωροθέας Κοντελετζίδου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
Οι παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης
συνέντευξη του Γιάννη Επαμεινώνδα στον Κώστα Μπλιάτκα
Η ικεσία και το μέγαρο
του Ευάγγελου Χεκίμογλου
Επιτάξεις, καταλήψεις, κατασχέσεις
του Γιάννη Καρατζόγλου

EN ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάρε το λεωφορείο «10»: Στάση Παλιά Οσία Ξένη
του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
Νέα μουσεία και ποια στη Θεσσαλονίκη;
του Χρίστου Ζαφείρη
Η πόλη μου
του Πρόδρομου Νικηφορίδη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΝΟΗΣΙΣ: Κάνοντας τη διαφορά στη Θεσσαλονίκη
του Παντελή Σαββίδη

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
54 ΧΡΟΝΙΑ ΚΘΒΕ: Η περιπέτεια της γέννησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
του Γιάννη Κεσσόπουλου
«Εφαρμοσμένα Υψόμετρα» σε Αναζήτηση του Ερωτήματος
της Eszter Szakács
Μια αφήγηση για το τώρα και το αύριο ενός κόσμου που αλλάζει συνέντευξη της Κατερίνας Γρέγου στον Κώστα Μαρίνο
Ένα μικρό σταυροδρόμι εικόνων
του Ηρακλή Παπαϊωάννου
Μουσικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης Κώστας Νικήτας (1940–1989)
του Θωμά Ταμβάκου

ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ σε επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου

ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κείμενα από το συρτάρι: Οδός Αριστοτέλους, αριθμός 16
του Θέμη Λιβεριάδη
Γιάννης Βαϊτσαράς
του Γιώργου Κορδομενίδη

ΒΙΒΛΙΑ
του Γιώργου Αναστασιάδη