Project Description

1

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2013
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 96
Σχήμα/Διαστάσεις: 21×48
Κωδικός: ΘΠ46
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 8.00

Συνεργάτες τεύχους: Χρήστος Αγγελάκος, Βικτώρια Αλλαμανή, Γιώργος Αναστασιάδης, Γιάννης Δ. Βανίδης, Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, Άρις Γεωργίου, Ισίδωρος Ζουργός, Γιάννης Επαμεινώνδας, Εύη Καρκίτη, Γιώργος Κορδομενίδης, Κείμης Κρυωνάς, Αρετή Λεοπούλου, Αλίκη Μπακοπούλου-Χωλς, Άννα Μυκονιάτη, Λίνα Μυλωνάκη, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Θωμάς Ταμβάκος

Editorial
του Σταύρου Ανδρεάδη

Ένα καζάνι που βράζει

Κυριακή βράδυ στην Εγνατία, κοντά στην Κολόμβου. Μια ομάδα νεαρών Θεσσαλονικέων έχει μεταμορφώσει το εσωτερικό αίθριο μιας παλιάς πολυκατοικίας σε έναν πρωτοποριακό χώρο υψηλής αισθητικής. Μεγάλες γυάλινες προσόψεις και πίσω τους δείγματα εξαιρετικής δουλειάς από γραφίστες, σχεδιαστές επίπλων και κοσμημάτων, ανθρώπους των multi media. Στο βάθος ένα κομψό μισοφωτισμένο μπαρ. Κοφτερές φυσιογνωμίες γύρω μας, που σε κοιτάν στα μάτια και μιλάν με πίστη και ενθουσιασμό για τα όνειρά τους. Σπίτι τους είναι ο πλανήτης ολόκληρος. Τα φώτα χαμηλώνουν και στην οθόνη προβάλλονται δείγματα μιας νέας δουλειάς που στοχεύει στο διαδίκτυο και θέλει να παντρέψει μουσικές με τους χώρους όπου αυτές ακούγονται. Η Madeleine Peyroux, σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο της Χαλκιδικής, τραγουδάει στα ελληνικά. Υπέροχα. Υπάρχει δύναμη εδώ μέσα, γνήσια δύναμη και ενέργεια. Μια ροκ μπάντα ανεβαίνει στο πάλκο και γεμίζει με ήχους ηλεκτρικής κιθάρας τον χώρο. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Βγαίνοντας στην Εγνατία, προχωράμε προς τη στοά Κολόμβου. Φτιαγμένη, το ’30, γνώρισε μεγάλες δόξες και μετά ξέπεσε εντελώς και εγκαταλείφθηκε. Τα τελευταία χρόνια έχει ζωντανέψει πάλι με όμορφο και λιτό τρόπο. Κάτω από το μεγάλο σιδερένιο αέτωμα της οροφής μικρά μαγαζάκια, που τα πιο πολλά είναι κλειστά αυτή την ώρα. Από το βάθος φτάνει στα αυτιά μας ήχος γνώριμης μουσικής. Πλησιάζουμε και κοιτάμε από το παράθυρο. Η νεαρή τραγουδίστρια της λαικής κομπανίας παθιάζεται για καημούς που γράφτηκαν πριν γεννηθεί η μάνα της. Δίπλα της ο Μητρέντζης σκύβει με κατάνυξη στο μπουζούκι του. Έρχεται και παίζει για το κοινό: νεαρόκοσμος στη συντριπτική πλειονότητα, αλλά και ‘παλιοί’ (αυτοί που υπήρξαν σε όλη τη ζωή τους φανατικοί οπαδοί από ‘κάτι’ – δεν έχει σημασία τι), σε πλήρη συντονισμό. Σιγοτραγουδούν πίνοντας. Μερικές γυναίκες σηκώνουν τους αγκώνες στον αέρα και κουνούν ρυθμικά τα χέρια. Η μελαγχολική ηδυπάθεια αυτής της τσαλακωμένης θαλασσινής πόλης σε όλο της το μεγαλείο. Αισθάνομαι γύρω μου να στροβιλίζονται ψυχές ανθρώπων, που πριν από 80 χρόνια διαλαλούσαν εδώ την πραμάτεια τους. Μιλούσαν ίσως άλλες γλώσσες και πίστευαν σε άλλους θεούς, ήταν όμως και αυτοί Σαλονικιοί. Καθόμαστε για πολλή ώρα μπλεγμένοι και εμείς στα δίχτυα αυτής της μαγείας.

Ξαναβγαίνοντας στην Εγνατία η εικόνα αλλάζει εντελώς. Η μαγεία έχει πια χαθεί. Σκιές ανθρώπων περπατούν πάνω σε σκοτεινά ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια. Στα δυο τελευταία ανοιχτά καφενεία της Κολόμβου βλέπεις μοναχικές σκυφτές φιγούρες. Κανείς δεν γυρνάει να κοιτάξει κανέναν. ‘Ενας άστεγος στριμώχνεταί στην εσοχή μιας βιτρίνας για να περάσει τη νύχτα του. Ένα διαλυμένο τραπέζι πεταμένο δίπλα στη στάση του λεωφορείου, σπασμένες ζαρντινιέρες γεμάτες σκουπίδια, κουρέλια που κρέμονται από τις κολώνες και μαύρα ιερογλυφικά μιας άγνωστης, εχθρικής γραφής παντού. Είναι η αισθητική της παρακμής. Και είναι φανερό ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο. Έχουν χάσει το κουράγιο και την πίστη τους και για τον λόγο αυτό είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν οποιονδήποτε.

Ένα καζάνι που βράζει είναι η Θεσσαλονίκη, είναι η Ελλάδα ολόκληρη.

Εύχομαι ο ατμός του να κινήσει μηχανές και να μην τινάξει το καζάνι στον αέρα…

Περιεχόμενα τεύχους

Εditorial
του Σταύρου Ανδρεάδη

Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου (δ’ μέρος)
Γιώργος Αναστασιάδης

Βίλα Καπαντζή – ΜΙΕΤ: 120 χρόνια ζωής
Γιάννης Επαμεινώνδας

Ο κόσμος του καπνού στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη
Βικτώρια Αλλαμανή

Σχολή Τυφλών: Ένα αρχοντικό στην υπηρεσία της κοινωνίας
Κείμης Κρυωνάς

Ίσαρης: Ποιητής της γραφής και της εικόνας
Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα

Εικονικές εκθέσεις
Αρετή Λεοπούλου

Η τρομοκρατία της ευτυχίας: Somos felices aqui
Άννα Μυκονιάτη

Η “αιώνια επιστροφή” του ελληνικού σινεμά: Αναζητώντας το ελληνικό “νέο κύμα”
Λίνα Μυλωνάκη

Μουσικές προσωπογραφίες της Θεσσαλονίκης: Βασίλειος Θεοφάνους (1895 -1984)
Θωμάς Ταμβάκος

Στοά Χιρς 8 Μαΐου 2007
Άρις Γεωργίου

Προσδοκίες από έναν χώρο. Επίσημες πολιτικές και ανεπίσημες πρακτικές για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Παρασκευή Κούρτη

Υπεράνω ταλέντου. Χρήστος Λεφάκης, ο ζωγράφος. Κωνσταντίνος Λεφάκης, ο αρχιτέκτων, τον θυμάται.
Άρις Γεωργίου

Εντός Σχεδίου Πόλεως
Ηρακλής Παπαιωάννου

Κείμενα από το συρτάρι: Ταξίδι στις Σέρρες
Αλίκη Μπακοπούλου-Χωλς

Κατερίνα Καριζώνη
Γιώργος Κορδομενίδης

Εδώ Χορεύουν οι Ελέφαντες
Χρήστος Αγγελάκος

Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο
Ισίδωρος Ζουργός

Ο αφηγηματικός κόσμος του Γιώργου Ρωμανού
Εύη Καρκίτη

Βιβλία
Γιώργος Αναστασιάδης