#ΜένουμεΣπίτι #ΔιαβάζουμεΆρθρα

Μία φωτογραφία, μία στιγμή στον χρόνο και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, και ανάμεσά τους…η σοκολάτα.

ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ // “Σοκολάτα” // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ 
του Ευάγγελου Χεκίμογλου

Τη φωτογραφία αυτή εμπιστεύθηκε το 2001 στην Ευφροσύνη Ρούπα η αρχοντική οικογένεια Φλόκα. Το δείπνο δίδεται στη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του 1950. Δεξιά εικονίζεται ο κύριος Φλόκας, ιδιοκτήτης της σοκολατοβιομηχανίας από την οποία μάθαμε στη Θεσσαλονίκη τη γεύση του αληθινού γλυκού. Δίπλα του η πανέμορφη κυρία Φλόκα. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (1896-1971), επί μία συναπτή δεκαετία Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1953-1963) και ηγετικό στέλεχος της ΕΡΕ. Οι οπαδοί του τον αποκαλούσαν «Μοχλό της Ελλάδος».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ροδόπουλος ερχόταν στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του Γεώργιος –λαμπρός οικονομολόγος και νομικός- υπήρξε το 1913 (ο πρώτος) διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη. Το ζαχαροπλαστείο Φλόκα βρισκόταν τότε δίπλα στο γραφείο του πατρός Ροδόπουλου κι ασφαλώς ο έφηβος γιος του διευθυντή θα τιμούσε τις σοκολάτες. Αλλά και κάποιος άλλος πρέπει να έτρωγε γλυκά από του Φλόκα το 1913-14: Ο πασίγνωστος σκιτσογράφος Φωκίων Δημητριάδης που εργαζόταν ως το 1918 στο υποκατάστημα της Εθνικής στη Θεσσαλονίκη. Ασφαλώς γνώριζε το γιο του διευθυντή του και μάλλον δεν τον χώνευε, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι την εποχή που λήφθηκε η φωτογραφία τον απεικόνιζε πάντοτε να κρατά ένα μοχλό.

Ποιος άλλος λείπει από την εικόνα; Ο μικρός αδελφός του Ροδόπουλου που τον γνωρίζουμε ως Μ. Καραγάτση (1908-1960). Εκείνος κι αν θα είχε φάει ως παιδί τα γλυκά του Φλόκα.