Manolis xexakis

Μανόλης Ξεξάκης «Το Θέατρο της Οικουμένης», μυθιστόρημα σε τρεις τόμους. Τόμος Α΄ «Τα θεμέλια της ζωής», αριθμός σελίδων 363  Έκδοση: ΙΑΝΟΣ


 

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ ο πρώτος τόμος του τρίτομου μυθιστορήματος «Το Θέατρο της Οικουμένης» του Μανόλη Ξεξάκη με τίτλο «Τα θεμέλια της ζωής».

Πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα του κοινωνικού ανθρώπου ως θεατρικό έργο που παίζεται εδώ κι αιώνες στο εκράν της Γης.

Πήρε τον τίτλο του από τους 8 χάρτες που έφτιαξε ο χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους το 1570, και τους ονόμασε Theatrum orbis terrarum, δηλαδή «Θέατρο της Οικουμένης».

Η χώρα μας διεκδικεί την πατρότητα μεγάλων αφηγήσεων, όπως τα ομηρικά έπη, κι αυτό κίνησε τον συγγραφέα να βάλει τους ήρωές του να μιλήσουν για τον Πόλεμο του 1940, τη θηριωδία του Εμφυλίου, τη μοναδικότητα της πολιτείας των μοναστηριών, του Αγίου όρους, αλλά και πιο παλιά για το Ρήγα Φεραίο και τη «Χάρτα» του, για τη Βενετοκρατία στην Κρήτη, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, που κινηματογράφησε η Λένι Ρίφενσταλ, η «γυναίκα της Γερμανίας», όπως την έλεγε ο Χίτλερ.

Και μέσα σε αυτή τη γλαφυρή αφήγηση, που τρέχει νεράκι, παρελαύνουν οικογενειάρχες, «λολίτες», συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας, εμείς που ζούμε στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μαθηματικά παράδοξα, αλλά κυρίως ερωτήματα που δεν είναι προφανή: Γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί τέλειος χάρτης; Γιατί δεν υπάρχει το δίλημμα της ύπαρξης των ψυχών ως ιδιαίτερων οντοτήτων; Γιατί η κατασκοπεία που στηρίζει την ασφάλεια των πατρίδων μας είναι κι εργαλείο αποδιοργάνωσής τους; Γιατί ο προδομένος έρωτας αποδεικνύει ότι τα ένστικτα είναι ανίκητα;

Οι επόμενοι τόμοι του μυθιστορήματος είναι των ταξιδιών και των έργων της Τέχνης στα μεγάλα μουσεία της Βενετίας, της Πράγας και της Βιέννης. Είναι οι οριακές στιγμές ενός ηλικιωμένου Αμερικανού καθηγητή της Ψυχιατρικής που βιώνει την απογοήτευση των ανακαλύψεών του εφόσον δεν ωφελούν τους ανθρώπους, είναι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, σπαράγματα του Ηράκλειτου, το άλυτο Κυπριακό κι οι βραχονησίδες του Αιγαίου που κινδυνεύουν από την τουρκική επεκτασιμότητα.

Για το απροσδόκητο τέλος του βιβλίου, που φιλοδοξεί να σας συγκινήσει ακόμη περισσότερο, πρέπει να περιμένετε λίγους μήνες!

O Μανόλης Ξεξάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1948, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Θεσσαλονίκης, γράφτηκε μετά και σε 2ο τμήμα της, αλλά παρακολούθησε και μαθήματα εμπνευσμένων καθηγητών στη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών σε φροντιστήρια.

Πιστεύει πως ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσανατολισμού του, όσα άκουσε από τους καθηγητές Γιώργο Σαββίδη, Άλκη Κυριακίδου και Δημήτρη Μαρωνίτη στο πανεπιστήμιο, κι αρκετά χρόνια αργότερα σε γκρουπ ιδιωτικών μαθημάτων, πάλι από τον Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ετοίμαζε και παρουσίαζε από το 1982 έως το 1987 την εκπομπή «Ο κόσμος του βιβλίου» για το ραδιόφωνο της ΕΤ3, του οποίου για 2 χρόνια είχε και τη διεύθυνση του προγράμματος.

Εργάστηκε για 2 χρόνια ως καθηγητής μαθηματικών στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ως δημοσιογράφος σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, στο ιδιωτικό κολλέγιο ICBS ως καθηγητής στο τμήμα δημοσιογραφίας και ως κειμενογράφος και υπεύθυνος λογαριασμών στην πολυεθνική Olympic DDB Needham, κι άλλες διαφημιστικές εταιρείες.

Έγραψε τα βιβλία:

«Ο θάνατος του ιππικού», αφηγήματα, α’ έκδοση με εικονογράφηση Γιώργου Λαζόγκα, Πλειάς 1977, β΄ έκδοση με εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού και σχεδιασμό Ηλία Πετρόπουλου, Μπαρμπουνάκης 1981, γ’ έκδοση, Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001 με την ίδια εικονογράφηση και επεξεργασμένα τα κείμενα.

«Ασκήσεις Μαθηματικών», ποιήματα, Μπαρμπουνάκης, α΄ έκδοση 1981, β΄ έκδοση 1982.

«Πλόες Ερωτικοί», ποιήματα, α΄ έκδοση 1981, β΄ έκδοση 1982.

«Κάτοπτρα Μελαγχολικού Λόγου» », ποιήματα, Μπαρμπουνάκης, α΄ έκδοση 1987.

«Ανθολογία Ποιητών της Θεσσαλονίκης», παραγγελία Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1987.

«Πού κούκος; Πού άνεμος;», μυθιστόρημα, με εξώφυλλο Νίκου Χουλιαρά, α’ έκδοση ΝΕΦΕΛΗ 1987, β΄ έκδοση 2000.

«Σονάτα Κομπολογιών», διηγήματα και μικρά πεζά, με εξώφυλλο Νίκου Χουλιαρά, α’ έκδοση ΝΕΦΕΛΗ 2000.

«Ποιήματα 1972 – 2006», με εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού, Σύγχρονοι Ορίζοντες 2008.

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, στο περιοδικό για την παγκόσμια ποίηση The Bitter Oleander της Νέας Υόρκης, στο γαλλικό Asylum, στην Poesie Grecgue Contemporaine κ. α.

Το 2015, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το  A little  tour through European Poetry με μελέτημα του John Taylor για το έργο του, και αποσπάσματα.

Ποιήματα του επίσης δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικό site.

Κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά,  αλβανικά και στη γλώσσα των Σκοπίων.