της Στελλίνας Τρωιάνου, δικηγόρου,

γραμματέως του Συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας»

Όποιον κι αν ρωτήσεις τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο που θα σκεφτεί είναι η θάλασσα. Γαλάζια, ασημένια, ρόδινη, σκοτεινή, γαλήνια ή φουρτουνιασμένη, κυριαρχεί στους μύθους μας, στην ιστορία μας, στα τραγούδια μας, στην ίδια τη ζωή μας.

Αυτή η θάλασσα μεγάλωσε κι εμένα. Αυτή ήταν η σιωπηλή συντροφιά των περιπάτων μου που με κατέβρεχε στα οργισμένα της ξεσπάσματα, που μ’ έκανε να ονειροπολώ με τη χρυσή αντανάκλαση του φεγγαριού, που με γέμιζε γλυκιά μελαγχολία τα ομιχλώδη πρωινά και γαλήνη με το πέταγμα των γλάρων της, που μου χάρισε πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα με φόντο το επιβλητικό περίγραμμα του Ολύμπου.

Όλες όμως οι σχέσεις, ακόμα και οι πιο βαθιές, πρέπει να τροφοδοτούνται με νέα ερεθίσματα. Έτσι λοιπόν και η δική μου σχέση με τη θάλασσα επαναπροσδιορίστηκε από τότε που αναπλάστηκε η Νέα Παραλία, το σημαντικότερο έργο των τελευταίων χρόνων στην πόλη μας, που επηρέασε τη φυσιογνωμία της και την καθημερινότητα των κατοίκων. Ανθισμένοι κήποι, αλέες, πέργκολες, κιόσκια, τρεχούμενα νερά, λίμνες με νούφαρα, παιδικές χαρές, γήπεδα, χώροι αναψυχής…  μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά, έτοιμη να υποδεχτεί κάθε στιγμή τους δραπέτες μιας ασφυκτικής αστικής πραγματικότητας.

Έχω την τύχη να αποτελώ μέλος μιας ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων που έστησαν το συλλογικό σχήμα «Φίλοι της Νέας Παραλίας», με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση κάθε δυνατότητας αυτού του χώρου. Ένας σύλλογος που, μέσα στα τρία χρόνια της ύπαρξής του, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες κατοίκους της πόλης και να τους κινητοποιήσει  να συμπράξουν στις δράσεις του.

Στιγμιότυπο-από-την-εκδήλωση-Το-Δέντρο-μου-στη-Νέα-Παραλία

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση ‘Το Δέντρο μου στη Νέα Παραλία”

Ναι, η Νέα Παραλία κι εγώ είμαστε φίλες. Από τη σχέση αυτή πήρα πολλά: απόκτησα συλλογική συνείδηση και αγάπη για τη φυσική άθληση, αξιοποίησα τις καλλιτεχνικές μου ευαισθησίες και, κυρίως, ήρθα σε επαφή  με ανθρώπους που μοιράζονται τα οράματα και τις ανησυχίες μου. Τι πρόσφερα; Ένα κομμάτι του χρόνου μου, της σκέψης μου, των δυνάμεών μου… του εαυτού μου. Μια αέναη εξελικτική διαδρομή ανταλλαγής προσφορών. Αυτό δεν είναι και το νόημα της πραγματικής φιλίας;

Δράσεις του Συλλόγου

Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία (Νοέμβριος 2012)

Φύτευση 88 δέντρων, που τα υιοθέτησαν πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν και στη διαδικασία της φύτευσής τους.

Paraliazo (Μάρτιος – Απρίλιος 2014)

Διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας, με θέμα τη ζωή στη Νέα Παραλία. Διοργάνωση έκθεσης με τις βραβευμένες συμμετοχές και έκδοση λευκώματος  (Μάιος-Ιούνιος 2014).

Καρακώστας_από την έκθεση φωτογραφίας paralia photographi-zo

Καρακώστας, από την έκθεση φωτογραφίας paralia photographi-zo

Η Θάλασσα τρέφει την πόλη – Μια διαδρομή στην οικολογία του θαλάσσιου μετώπου (Μάιος – Ιούνιος 2014)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας  2014», απευθυνόμενο σε παιδιά, με στόχο να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της Νέας Παραλίας, όπως διαμορφώθηκαν μετά την ανάπλαση.

Paraliart – Εφήμερη τέχνη μεταξύ πόλης και θάλασσας (Ιούνιος 2014)

Στο πλαίσιο του «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας  2014», διήμερο εικαστικών παρεμβάσεων από φοιτητές των σχολών Καλών Τεχνών της χώρας σε διάφορους χώρους της Νέας Παραλίας, με την εγκατάσταση έργων προσωρινού χαρακτήρα,  κατασκευασμένων με ευτελή υλικά. Έκδοση σχετικού λευκώματος.

Paraliazo 1 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014)

Σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δεντροφύτευση από τους πολίτες και καθαρισμό επιφανειών, σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών, συνεχίστηκε με έναν χαρούμενο μουσικό περίπατο με ανοιχτές ―παρά την ηλιοφάνεια της ημέρας― ομπρέλες, ως σύμβολα της ανάγκης να προστατευτεί η Νέα Παραλία, και έληξε με μία ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση του δημόσιου χώρου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο  «Ολύμπιον». Παράλληλα, στο περίπτερο του «κήπου του απογευματινού ήλιου», λειτούργησε έκθεση αρχιτεκτονικής, με όλα τα βραβευμένα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Μες στους κήπους περπατώ, θησαυρό αναζητώ (Ιούνιος 2015)

Παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με σκοπό τη γνωριμία των παικτών με τα φυτά της Νέας Παραλίας, και έκδοση σχετικού λευκώματος.

Νέα Παραλία – Νέα Πασαρέλα (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος 2015)

Διοργάνωση «πασαρέλας» με ενδύματα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργίες επαγγελματιών και ερασιτεχνών σχεδιαστών, που παρουσιάστηκαν από απλούς ανθρώπους σε ρόλο μοντέλου, υπό τους ήχους κρουστών. Έκθεση των ενδυμάτων στο περίπτερο του «κήπου του απογευματινού ήλιου» και έκδοση λευκώματος με φωτογραφίες των δημιουργιών.

paralia photographizo (Νοέμβριος 2015)

Έκθεση ερασιτεχνικής  φωτογραφίας στον «κήπου του νερού», με θέμα σκηνές καθημερινότητας, εικόνες, στιγμιότυπα και ατμόσφαιρες που εναλλάσσονται και μας υπενθυμίζουν τη μοναδικότητα της Νέας Παραλίας.

Νέες αφίξεις στον «κήπο των γλυπτών» (Ιανουάριος 2016)

Διοργάνωση εκδήλωσης για την υποδοχή και την εγκατάσταση στον «κήπο των γλυπτών» των έργων «Invitation” του Mark Hadjipateras και «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη, που πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος.

Νεες αφίξεις στον Κήπο των Γλυπτων Εργο Invitation Mark Hadjipateras 1

Νέες αφίξεις στον Κήπο των Γλυπτών, έργο Invitation Mark Hadjipateras