Στον φιλόξενο προαύλιο χώρο του μνημείου της Ροτόντας, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του περιβόλου του μνημείου από τα γράφιτι, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, κος Γιώργος Σκιαδαρέσης, και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, κος Σταύρος Ανδρεάδης, συζήτησαν -μεταξύ άλλων- θέματα φθοράς και συντήρησης των μνημείων από την ρύπανση των γκράφιτι, καθώς και προβληματισμούς γύρω από την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Συγκεκριμένα ο κος Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, αναφέρθηκε, στην ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής, και την εποικοδομητική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. «Η Πολιτιστική Εταιρεία, έχοντας ως βασικό στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, και παράλληλα την προώθηση πρωτοβουλιών και ενεργειών που αφορούν στον πολιτισμό της καθημερινότητας, δε θα μπορούσε να παραβλέψει τη ρύπανση -στα όρια της λεηλασίας- του περιβόλου της Ροτόντας, ένα μνημείο-σύμβολο για την πόλη». Αναφερόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και της συνεργασίας, τόνισε ότι «μια κοινωνία πάει μπροστά όταν τα επιμέρους μέρη και οι διαφορετικοί φορείς της έχουν τη δύναμη να συνεργάζονται για ένα κοινό όφελος, δίνοντας έτσι ένα υγιές παράδειγμα. Άλλωστε ο πολιτισμός ‘διδάσκεται’, και το απτό παράδειγμα – ειδικότερα για τις νέες γενιές- είναι πολύ πιο δυνατό από τη θεωρία». Πιστεύοντας, λοιπόν, στη δύναμη του αποτελέσματος, η Πολιτιστική Εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει τις ενέργειες για την βελτίωση της εικόνας του μνημείου, ενώ αναφέρθηκε η σκέψη για την επιμέλεια του χώρου πρασίνου που περιβάλλει το μνημείο.

Από τη μεριά του ο κος Γιώργος Σκιαδαρέσης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι «η αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων και τα graffiti  στα μνημεία και στο άμεσο περιβάλλον τους  αλλά και σε άλλα κτήρια ιδιωτικά και δημόσια είναι πλέον συχνότατο φαινόμενο και στην πόλη μας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καταβάλλει καθημερινά υπερπροσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είτε ως υπηρεσία, είτε μέσα από συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό αποδεχτήκαμε με χαρά την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος να καθαρίσει τον περίβολο της Ροτόντας από τα graffiti. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.  Η συμβολή της Πολιτιστικής Εταιρείας ήταν καίρια και για ένα ακόμα λόγο, τη χρονική συγκυρία μια σημαντικής περιοδικής έκθεσης στη Ροτόντα με  ιστορικά αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από τη Ραβέννα. Ο καθαρισμός των graffiti του περιβόλου έρχεται να ολοκληρώσει έναν κύκλο εργασιών ανάδειξης του παγκοσμίου φήμης μνημείου με καθοριστικό τρόπο. Ευχαριστούμε θερμά την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και προσβλέπουμε σε νέες συνεργασίες.» Παράλληλα, ο κος Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στο έργο της Εφορείας, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών μελετών για τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της πόλης, όσο και στον άξονα της εξωστρέφειας. Τόνισε, δε, ότι το «άνοιγμα» των μνημείων προς το κοινό, αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ίδια την κοινωνία, τους πολίτες και τους επισκέπτες.

 

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε και ειδική ξενάγηση στην έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο μνημείο της Ροτόντας.


H Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, έχοντας ως βασικό στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκη μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά παράλληλα και την προώθηση πρωτοβουλιών για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, έλαβε την πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των γκράφιτι στη Ροτόντα.

Σε άμεση συνεννόηση και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης, ειδικό συνεργείο ανέλαβε τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της άναρχης εφαρμογής γκράφιτι από τον περίβολο του μνημείου της Ροτόντας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την πλήρη απομάκρυνση των γκράφιτι, και την παράδοση του μνημείου στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Η Πολιτιστική Εταιρεία θα εξετάσει στην συνέχεια την προοπτική και τις δυνατότητες μακροχρόνιας συντήρησης και φροντίδας του χώρου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη συμμετοχή της γειτονιάς.

«Είναι εμφανές πλέον ότι τα μνημεία της Θεσσαλονίκης πλήττονται από μια σειρά βανδαλισμών, γεγονός που αποτελεί μια δυσάρεστη υποβάθμιση του περιβάλλοντος της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της πόλης» αναφέρει η Γενική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Εταιρείας, Βίκη Παπαδημητρίου. «Πιστεύοντας στη δύναμη του αποτελέσματος, η Πολιτιστική Εταιρεία ξεκίνησε την παρέμβαση για την απομάκρυνση των γκράφιτι από τον περίβολο της Ροτόντας. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία αυτή να αγκαλιαστεί και από άλλους φορείς, ακόμα και τους κατοίκους της γειτονιάς, και να λειτουργήσει καταλυτικά για τη διατήρηση της καθαρής εικόνας του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων μνημείων».