Η Βίλα Καπαντζή και οι εκδρομείς του Εξήντα

Τετάρτη  26 Ιουνίου | 21:30
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ – Βίλα Καπαντζή

Σε συνέχεια των πολύ επιτυχημένων αντίστοιχων εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας, σας προσκαλούμε στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Βίλα Καπαντζή και οι εκδρομείς του Εξήντα“. Πρόκειται για μια παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας που αφορά στην ιστορική πορεία της Βίλας Καπαντζή, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ως κατοικία στη συνοικία των Εξοχών, σχολείο στη δεκαετία του ’50-’60, και έδρα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση και δεξίωση στους πανέμορφους κήπους της Βίλας Καπαντζή.

Ακολουθήστε την εκδήλωση στο facebook ΕΔΩ!


 

Η Βίλα Καπαντζή και οι εκδρομείς του Εξήντα

Το παλιό αρχοντικό και λαμπρό διατηρητέο κτίριο στην περιοχή της Ανάληψης, που στεγάζει σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, φιλοξένησε κατά καιρούς προσωπικότητες και σχολεία.  Είναι από τα λίγα σωζόμενα οικοδομήματα του τέλους του 19ου αιώνα στην περίφημη Συνοικία των Εξοχών.

Χτίστηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και ήταν ιδιοκτησία, θερινή έπαυλη του εμπόρου Μεχμέτ Καπαντζή, που διατέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, η βίλα περιήλθε ως ανταλλάξιμο ακίνητο στην Εθνική Τράπεζα και δόθηκε κατά καιρούς για διάφορες χρήσεις, ως την υποδειγματική αναστήλωσή του στη δεκαετία του 1980 και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Η Βίλα Καπαντζή, όπως έμεινε στην ιστορία της πόλης, συνδέθηκε και ταυτίστηκε κυρίως με το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, του οποίου υπήρξε φιλόξενη στέγη για πάνω από δυο δεκαετίες -με «διάλειμμα» τη γερμανική κατοχή-  από το 1938 ως 1962 που μεταφέρθηκε στο νέο διδακτήριο, στην οδό Κριεζώτου και Ανθέων.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας του κτιρίου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και διασώζει μοναδικές στιγμές από τη μαθητική ζωή αλλά και από τα reunion, πολλές  δεκαετίες  αργότερα, μιας σημαντικής τάξης. Είναι οι απόφοιτοι του 1962,  των οποίων ο συμμαθητής Διονύσης Σαββόπουλος υπήρξε ο βάρδος της νεολαίας εκείνης της εποχής, μέσα από το υπέροχο τραγούδι του “Εμείς του Εξήντα οι εκδρομείς”.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σανιώτης
Σενάριο/Αφήγηση: Κώστας Δ. Μπλιάτκας
————————————————————————————————————————————–

Μουσική Εκδήλωση

Η Εύη Σιαμαντά, σε μια ειδική εμφάνιση, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που εμπνέεται από την ιστορία της Βίλας Καπαντζή και της πόλης, και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη χαρισματική φωνή της. Μαζί με τρεις ακόμα μουσικούς, φέρνει στο σήμερα –με νέα ματιά και τις ενορχηστρώσεις του Σπύρου Ρασσιά- κλασικές μελωδίες του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου που θα πλαισιώσουν με τον καλύτερο τρόπο την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση.