του Σταύρου Ανδρεάδη

Είκοσι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας είναι πολλά.

Κοιτώντας πίσω, την εποχή που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την ιδιόρρυθμη (πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «δονκιχωτική») πρωτοβουλία μιας έκδοσης, που ήθελε να χωθεί στα άδυτα της πόλης, να ανιχνεύσει άγνωστες πτυχές του παρελθόντος της, αλλά ταυτόχρονα να μιλήσει και για το σήμερα, για τα προβλήματα του, τη ζωή που αναβλύζει και κυρίως για τους νέους, αναρωτιέμαι τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε. Δεν νομίζω ότι ξέραμε. Μας παρακινούσε μια περίεργη και δύσκολη στο να την περιγράψεις σχέση ηδυπάθειας με αυτήν την τόσο παλιά και συνάμα τόσο νέα πόλη. Οι Θεσσαλονικείς ξέρω ότι με καταλαβαίνουν καλά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του «Θεσσαλονικέων Πόλις» πιστεύω πως είναι ότι κατάφερε να γίνει μια γέφυρα. Μια γέφυρα επικοινωνίας, προσέγγισης και κατανόησης διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων. Μια έκδοση, η μοναδική παρόμοια στην Ελλάδα, που λογικά θα περίμενε κανείς να έχει ξεκινήσει από ένα πνευματικό Ίδρυμα, ένα Πανεπιστήμιο λόγου χάρη, ήρθε τελικά σαν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μιας ομάδας επιχειρηματιών, κατάφερε σταδιακά να ξεπεράσει στεγανά και προκαταλήψεις και έφερε στους κόλπους και τις σελίδες της λαμπερά πνεύματα και κοφτερά μυαλά.

Βλέπουμε σήμερα με μεγάλη μας χαρά την προσπάθεια αυτή να ανθίζει μέσα σε καιρούς δύσκολους και σε ένα άνυδρο πνευματικό τοπίο.

Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους εκείνους, τους πάρα πολλούς, που από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα, μας έκαναν την τιμή να μοιραστούν μαζί μας την σοφία και τη γνώση τους μέσα από τις σελίδες του «Θεσσαλονικέων Πόλις».

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που ξεκινούν από τον πυρήνα της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς υστεροβουλίες ή δεύτερες σκέψεις και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις, είναι μια ένδειξη υγείας και δύναμης της κοινωνίας. Και αυτήν ακριβώς την υγεία και την δύναμη τις χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Σας ευχαριστούμε πολύ και εσάς. Συνεχίστε να στηρίζετε, να συμβουλεύετε και να αγαπάτε το «Θεσσαλονικέων Πόλις»!