Στοιχεία επικοινωνίας:

Το Diphonon Duo, είναι ένα ντουέτο βιόλας-μπαγιάν (bayan – τύπος ακορντεόν με κουμπιά) αποτελούμενο από τον Έλληνα βιολίστα Μιχάλη Ισκά και τον Ισπανό ακορντεονίστα Iñigo Mikeleiz Berrade. Γνωρίστηκαν κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών τους σπουδών στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και αφού ανακάλυψαν ότι μοιράζονται πολλά κοινά μουσικά ενδιαφέροντα, αποφάσισαν να ιδρύσουν αυτό το ensemble.

Ο συνδυασμός ακορντεόν και βιόλας, φυσούνας και δοξαριού δηλαδή, είναι ασυνήθης. Ωστόσο, αυτά τα δύο όργανα έχουν πολλές περισσότερες ομοιότητες από αυτές που φανταζόμαστε, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν μας ότι και τα δύο έχουν την δυνατότητα να κρατούν συνεχόμενο τον ήχο για μεγάλη διάρκεια και να εναλλάσσουν το χρώμα, την χροιά και την έντασή του.

Diphonon Duo 2a

Το ρεπερτόριο του Diphonon Duo περιλαμβάνει έργα από διαφορετικά στυλ και εποχές, ξεκινώντας από έργα μπαρόκ μουσικής (διασκευασμένα για βιόλα και μπαγιάν) και φτάνοντας στον 21ο αιώνα, με σύγχρονα έργα, γραμμένα για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων. Το ντουέτο παρασύρει τον ακροατή σε ένα ταξίδι στις εποχές και τον κόσμο, από τον 17ο αιώνα έως σήμερα και σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Δανία, η Ισπανία, η Ανατολική Μεσόγειος και η Ιαπωνία.

Μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί αρκετά έργα από σύγχρονους συνθέτες για το Diphonon Duo και ένας από τους σκοπούς του συνόλου είναι να συμβάλλει στην διεύρυνση του περιορισμένου έως τώρα ρεπερτορίου, το οποίο να λαμβάνει υπόψιν τις δυνατότητες αυτών των δύο οργάνων.

Diphonon Duo 1

“Ο σκοπός μας ως ντουετο ειναι να αναδείξουμε τις δυνατότητες αυτού του όχι τόσο κοινού συνδυασμού οργάνων. Θέλουμε να φέρουμε κοινό από διαφορετικά υπόβαθρα σε επαφή με ένα μωσαϊκό από στυλ, κουλτούρες και εποχές” δηλώνουν οι δύο μουσικοί.

Το Diphonon Duo εμφανίζεται σε πολλές αίθουσες και φεστιβάλ στο Λονδίνο και το ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο όπως Wigmore Hall, Royal Academy of Music, Colston Hall (Bristol), Frome Festival κ.α. Για το έτος 2017-18 επιλέχθηκαν ως συνεργάτες της παγκοσμίου φήμης αίθουσας συναυλιών Wigmore Hall, πραγματοποιώντας συναυλίες στην αίθουσα αλλά και μετέχοντας σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα στο Λονδίνο.

Το ντουέτο έχει δεχτεί καθοδήγηση από επιφανείς μουσικούς όπως οι ακορντεονίστες Owen Murray, Mario Stefano Pietrodarchi, Mie Miki κ.α. και οι βιολίστες James Sleigh, Roger Chase και Garth Knox.