της Βενετίας  Κουτσού (εισαγωγή στο ομώνυμο άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος 57 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ Πόλις)

6

 

Ενδυματολόγου – σχεδιάστριας μόδας, καθηγήτριας Εφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας.

Φωτογραφίες: Ελιάνα Δημητρακοπούλου

Παρίσι, 1996. Στον αντίποδα των πολυτελών επαύλεων της Avenue Montaigne, θησαυροφυλακίων του στυλ, το Espace Nouveaux Createurs (Χώρος Νέων Σχεδιαστών), στον 3ο όροφο του Forum des Halles, είναι φιλικό σε όποιον τολμάει να ξεκρεμάσει ένα ρούχο από την κρεμάστρα για να το δοκιμάσει. Το πρώτο σοκ της διακόσμησης (κατάστημα εργοτάξιο υπό κατασκευή και πρόχειρες προθήκες για τα ρούχα) διαδέχεται η αδυναμία να κρατήσεις το ρούχο σωστά ― μήπως είναι ανάποδα και, αν ναι, το πίσω-μπρος ή το πάνω-κάτω;

Θεσσαλονίκη 2016. Στον 2ο όροφο του Τελλόγλειου ένας άλλος χώρος Νέων Σχεδιαστών έχει στηθεί. Μοιάζει με αίθουσα τέχνης & ατελιέ σχεδιαστή ταυτόχρονα. Εξάλλου, και τα ρούχα-εκθέματα αντιμετωπίζονται με αμφιβολία. Είναι έργα τέχνης ή ρούχα; Είναι ντένιμ παντελόνια; Ήταν αναμφίβολα jeans…Και τώρα είναι αλλιώς. «Αποδομημένα», θα τονίσει κάποιος. «Ναι, υπήρξε Αποδόμηση και στη Μόδα».