«Καταθέτω μεγάλο θαυμασμό στον Μίκη Θεοδωράκη, διότι δεν είναι απλώς μεγάλος. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο τελευταίος από τους μυθικούς Έλληνες που ζουν μαζί μας. Το ελληνικό τραγούδι μας έδωσε μεγάλες στιγμές αλλά ο Μίκης μας έδωσε κάτι που μόνο αυτός το έδωσε: Πώς να μην χάσουμε τον άλλον».

Τα παραπάνω τα έχει πει ο Διονύσης Σαββόπουλος για τον Μίκη Θεοδωράκη, προσθέτοντας: «Έρχονται δυσκολίες πάλι στην Ελλάδα. Όλοι το ξέρουμε. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε  αυτή τη δυσκολία. Γιατί αν κλειστούμε ο καθένας στον εαυτό του, ε, έχουμε διαλυθεί ως κοινωνία και χαίρεται η Ελλάς. Το θέμα είναι μέσα σ’ αυτήν τη δυσκολία να μη χάσουμε τον άλλον και να μπορούμε να καθρεφτιζόμαστε στα μάτια του χωρίς να ντρεπόμαστε. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι με αξιοπρέπεια. Ποιος μας το έμαθε αυτό μέσα από το ελληνικό τραγούδι;  Ο Μίκης Θεοδωράκης.»

Όλο το κείμενο δημοσιεύεται στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ “Ο Μίκης της Θεσσαλονίκης”, που φιλοξενείται στο τεύχος 54 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ -που μόλις κυκλοφόρησε- με κείμενα των Μάκη Τρικούκη, Γιώργου Αναστασιάδη και Διονύση Σαββόπουλου, σε επιμέλεια Κώστα Μπλιάτκα.

Φωτ: Ο Μίκης Θεοδωράκης στη 2η Εβδομάδα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Συνοικία το Όνειρο», 1961. Φωτογραφία Γιάννης Κυριακίδης
(Από το βιβλίο Γιάννης Κυριακίδης Ζωή Γεμάτη Εικόνες, Έρευνα – Επιμέλεια Κώστας Δ. Μπλιάτκας).

.