Συνέντευξη: Γιώτα Ρουμελιώτη

Φωτογραφίες: Διάνα Σεϊτανίδου

Πέντε μουσικοί και μια χορεύτρια συνθέτουν το σκηνικό ενός ιδιαίτερου συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο τραγουδά στα γκρεκάνικα, την αρχαιο- ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας και… χορεύει υπό τις επιταγές της Pizzica.

Οι Grikanta  είναι ένα μουσικό σχήμα που σέβεται τις παραδόσεις αυτής της μοναδικής μουσικής, ενώ παράλληλα διαθέτει τη δική του ταυτότητα, η οποία συνεπαίρνει το κοινό που χορεύει ξέφρενα ώστε να αποβάλλει το… δηλητήριο από την αράχνη!

Το όνομα της μπάντας, προέρχεται από τη λέξη «griko» που είναι η ελληνική διάλεκτος της Κάτω Ιταλίας και από το ρήμα «canta» που σημαίνει τραγουδάω. Ο «ιθύνων νους» των Grikanta είναι ο Pierpaolo Sicuro, φλαουτίστας, τραγουδιστής και συνθέτης με πάμπολλες μουσικές περγαμηνές και γνωστός για τη συνεισφορά του στην παραδοσιακή μουσική της Κάτω Ιταλίας. Ο ίδιος, ο οποίος κατάγεται από το ελληνόφωνο Σαλέντο, και που μιλάει άπταιστα ελληνικά, πριν από δυο χρόνια «γέννησε» το συγκρότημα το οποίο χαρακτηρίζεται από μελωδικότητα και από τον έντονο ρυθμό της Pizzica που είναι ένα είδος μουσικής ως θεραπευτικό μέσο για το τσίμπημα της αράχνης στην νότια Ιταλία.

Πως ακριβώς δημιουργήθηκαν οι Grikanta;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να καταπιαστώ με την γκρεκάνικη μουσική. Η καταγωγή μου από το Σαλέντο, όπου χρησιμοποιείται ακόμα η ελληνική διάλεκτος, με «βοήθησε» ώστε να έρθω κοντά στην συγκεκριμένη μουσική παράδοση και οι μετέπειτα μουσικές σπουδές μου ολοκλήρωσαν αυτόν τον κύκλο. Στην Ελλάδα ήρθα πριν από τρία χρόνια, λόγω της μεγάλης αγάπης γι’ αυτή τη χώρα και το 2015 δημιούργησα μαζί με την χορεύτρια Στέλλα Μίχου τους Grikanta. Η μπάντα αποτελείται από έξι άτομα τα οποία είναι εγώ, Pierpaolo Sicuro (φλάουτο, φωνή, ταμπουρέλλο), Ναταλία Λαμπαδάκη (φωνή), Στέλλα Μίχου (χορός), Δημήτρης Βαλιώτης (ταμπουρέλλο, φωνή), Νίκος Φυτανίδης (ακορντεόν) και Θεόδωρος Τζήκας (κιθάρα). Οι Grikanta έχουν όλα τα στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Νότιας Ιταλίας αλλά και τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Είστε ένα μουσικό σχήμα με ιδιαίτερα ακούσματα, τα οποία θα τα χαρακτήριζε κανείς και ιστορικά.

Όντως η μουσική μας έχει ιστορικά θεμέλια καθώς είναι η γκρεκάνικη η οποία έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια σε ελληνόφωνα χωριά και σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας. Είναι η folk μουσική που χρησιμοποιεί στοιχεία αρχαίων ελληνικών διαλέκτων. Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη μουσική «διώχθηκε» στο παρελθόν λόγω του διονυσιακού της χαρακτήρα. Αργότερα, έγινε ένα «φαινόμενο» μαζί με την pizzica, και πλέον είναι δυο είδη που πάνε μαζί. Η pizzica είναι ο χορός που χορεύει η κοπέλα όταν την τσιμπάει η αράχνη και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποβάλλει το δηλητήριο της. Ο συγκεκριμένος χορός προέρχεται από τα διονυσιακά τελετουργικά της αρχαίας Ελλάδας. Φυσικά, στα γκρεκάνινα υπάρχουν και ταραντέλες , αλλά οι πιο γνωστές είναι τώρα στην λατινική γλώσσα.

Photo by Διάνα Σειτανίδου 02

Οι υπόλοιποι μουσικοί της μπάντας ήταν εξίσου εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη παράδοση;

Καταρχήν να τονίσω ότι όλα τα παιδιά είναι εξαιρετικοί μουσικοί της Θεσσαλονίκης, με διαφορετικές κουλτούρες ο καθένας, κάτι που δένει πολύ το συγκρότημα. Όταν πρωτογνωριστήκαμε, τους εξήγησα ποιο ήταν το όραμά μου και πραγματικά υπήρξε απίστευτος ενθουσιασμός. Φυσικά, μάθανε ορισμένα πράγματα για τη μουσική της Κάτω Ιταλίας, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο παίζονται τα κρουστά ή η κιθάρα γιατί το ζητούμενο ήταν να μην χαθεί το στοιχείο της παράδοσης. Δεν μπορώ να πω στα μέλη του γκρουπ να παίξουν σαν να είναι Ιταλοί, αλλά να παίξουν ως Έλληνες οι οποίοι αγαπούν και σέβονται αυτή τη χιλιόχρονη παράδοση. Έτσι, από το 2015 έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ όμορφο ταξίδι και μας δίνει μεγάλη χαρά και ενέργεια η αγάπη του κόσμου.

Οι εμφανίσεις σας είναι περισσότερο… παραστάσεις και μάλιστα διαδραστικές.

Αυτό είναι αλήθεια. Τα γκρεκάνικα «φέρνουν» μαζί και την pizzica, αρά ο χορός παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το τραγούδι. Μάλιστα το κοινό επειδή καταλαβαίνει αμέσως το νόημα του χορού που είναι η θεραπεία για το τσίμπημα της αράχνης, κάτι που είναι μεταφορικό, συμμετέχει χορευτικά με μεγάλη ενέργεια. Μου δίνει τεράστια χαρά βλέποντας ότι ο κόσμος χαίρεται να ακούει αυτή τη μουσική η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη. Έτσι κι εγώ αισθάνομαι σαν να είμαι σπίτι μου.

Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη δίνει καλλιτεχνικές ευκαιρίες;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ναι. Κυρίως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες αλλά και καλλιτέχνες οι οποίοι πρεσβεύουν αυτό το κάτι διαφορετικό. Γενικά είναι μια δραστήρια πόλη, η οποία έχει να δώσει πολλά πράγματα. Είναι μια πόλη στην οποία μπορείς εύκολα να κάνεις όμορφα πράγματα. Σε κάθε γωνιά υπάρχει κάτι καλλιτεχνικό και μπορείς να κερδίσεις το κοινό αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις. Εμείς στους Grikanta, μέσω της ιστοσελίδας μας και της σελίδα μας στο facebook, είπαμε στον κόσμο ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν οι εμφανίσεις μας τόσο στην Θεσσαλονίκη και στην επαρχία, όσο και στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Photo by Διάνα Σειτανίδου 05

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για τους Grikanta;

Θα συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τον πρώτο μας προσωπικό δίσκο. Τα τραγούδια είναι παραδοσιακά της Κάτω  Ιταλίας αλλά με το δικό μας στυλ. Η ταυτότητά μας πρώτα είναι η pizzica και έπειτα η μπάντα. Τον πρώτο μας δίσκο, θέλαμε να τον κάνουμε με την παραδοσιακή μουσική για να τη γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος.