Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1995 από μια ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό της τη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας διαλόγου και προβληματισμού για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και την ποιότητα ζωής στην Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο χώρο της.

The Cultural Society of Entrepreneurs of Northern Greece

The Cultural Society of Entrepreneurs of Northern Greece was founded in 1995.  It aims to become a dialogue platform for the everyday culture and quality of life in Thessaloniki.

Among the objectives of the Cultural Society of Entrepreneurs of Northern Greece are:

 • To discover, study and communicate aspects of the identity of Thessaloniki, related to its history and culture.

 • To support the work of young artists from the fields of culture.

 • To promote synergies among social actors in the direction of improving the urban environment.

The main areas of activities of the Cultural Society of Entrepreneurs of Northern Greece are:

 • Issuing, publishing, and distribution of printed and multimedia cultural products of high quality.

 • Organization of scientific lectures and cultural events.

 • Implementation Initiatives that improve the culture of everyday life and the quality of life in the city.

 • Promoting partnerships with other creative reflection bodies.

 

Στόχοι

–      Η ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, παλαιότερο και νεότερο.

–        Η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών από το χώρο του πολιτισμού και νέων επιστημόνων από το χώρο της επιστήμης.

–        Η ιστορική και κοινωνική ανάδειξη της επιχειρηματικότητας.

–        Η  προώθηση των συνεργειών στην κατεύθυνση της βελτίωσης των αναγκών της πόλης και των κατοίκων της.

Βασικοί τομείς δραστηριοτήτων

–  Έκδοση και διάθεση στο κοινό προϊόντων επιστημονικής έρευνας, εντύπων, video και multimedia.

 • Παλαιότερη έντυπη έκδοση της Πολιτιστικής Εταιρείας αποτελεί η τριμηνιαία πολιτιστική επιθεώρηση ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ, που εκδίδεται από το 2000. Πρόκειται για ένα περιοδικό πολιτισμού για την Ιστορία, τα Γράμματα, τις Τέχνες και τις Ιδέες, που προβάλει πτυχές και πρόσωπα της ιστορικής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης, που έχει κερδίσει την εκτίμηση των  ανθρώπων της Τέχνης και της Επιστήμης και αναγνωστών  με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις. Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ θεωρείται ήδη από τα σημαντικότερα περιοδικά στο χώρο του και θεωρείται από πολλούς ότι λειτουργεί ως ‘’συνείδηση της πόλης’’.
 • Το 2018 υπήρξε η χρονιά που «γέννησε» την πρωτοποριακή σε σχεδιασμό και περιεχόμενο,  νέα έντυπη έκδοση της Πολιτιστικής Εταιρείας, το 6μηνιαίο περιοδικό τέχνης ΜΑΤΑΡΟΑ (Ιούνιος – Δεκέμβριος), που αποτυπώνει τις νέες τάσεις και τα ρεύματα  για την σύγχρονη, πρωτοποριακή Τέχνη και τους προσανατολισμούς των νέων  δημιουργών

Από το πρώτο τεύχος, την πιλοτική έκδοση με τον τίτλο ARTI (2017)-  συγκέντρωσε ενθουσιώδεις κριτικές από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για το υψηλής αισθητικής σχεδιασμό και το πρωτότυπο περιεχόμενό της.

Με 120 σελίδες μεγάλου μεγέθους, το ΜΑΤΑΡΟΑ επιδιώκει  να προβάλει σε κέντρα επιρροής στο εξωτερικό, όπου και θα αποστέλλεται από την Πολιτιστική Εταιρεία, αλλά και στην Ελλάδα, τον πλούτο της σύγχρονης τολμηρής και προφητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημιουργούς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να γίνουν πιο γνωστοί, να δράσουν σε ένα ευρύτερο πεδίο μέσα σε πιο ευνοϊκές συνθήκες. Γιατί όχι, να διεκδικήσουν, την καταξίωσή τους σε χώρους όπου δοκιμάζεται και κρίνεται παγκοσμίως η τέχνη

 • Παράλληλα η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε ειδικές εκδόσεις για την Ιστορία (H Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη), την Αρχιτεκτονική (Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη), τον Κινηματογράφο (Δουλειές με φούντες), την Φωτογραφία (Θεσσαλονίκη, Μια Πόλη Ανθρώπων- Φωτογραφίες του 20ου αιώνα) και την Επιχειρηματικότητα (5τομο έργο η Ιστορία της Επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, Επιχειρηματικοί τόποι της Θεσσαλονίκης στην αρχές του 20ου αιώνα κ.α).
 • Πρόσφατα έχει επεκταθεί και στον χώρο των ψηφιακών εκδόσεων με την παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ («Οι Θησαυροί της UNESCO», «Η συνοικία των Εξοχών») αντίστοιχα για τα μοναδικής σημασίας βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, και για το μεγάλης αξίας κτιριακό απόθεμα των νεότερων μνημείων της πόλης.

Διοργάνωση επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με αφετηρία τον καθιερωμένο πλέον και ιδιαίτερα επιτυχημένο ετήσιο θεσμό του Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης μας περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος, η Πολιτιστική Εταιρεία πραγματοποιεί εκδηλώσεις για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, για τον αστικό σχεδιασμό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται κυρίως σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, φορέα που αποτελεί πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης- αλλά και σε συνεργασία με τρίτους φορείς.

Πρόσφατα η Πολιτιστική Εταιρεία εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη έναν  διεθνώς αναγνωρισμένο  θεσμό, αυτόν  του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου. Σημαντικοί Έλληνες διανοητές, με αναγνωρισμένο συγγραφικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, συμμετέχουν στην πρώτη περίοδο  του θεσμού,  που έχει τίτλο «Η Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα: Πολιτική, Θεσμοί, Ιδεολογία, Εξωτερική Πολιτική», και περιλαμβάνει τέσσερις 4ωρες διαλέξεις – μαθήματα.

 Πρωτοβουλίες  για τη βελτίωση του πολιτισμού της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Ο συστηματικός καθαρισμός μνημείων και έργων τέχνης της πόλης από ρίπους και ζωγραφικούς βανδαλισμούς –τα κακώς εννοούμενα γκράφιτι- αποτελεί δράση που συχνά επαναλαμβάνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία. Παράλληλες υλοποιούνται πρωτοβουλίες φροντίδας και υιοθεσίας δημοσίων χώρων όπως η υιοθεσία του Πάρκου των Γλυπτών στην Νέα Παραλία και η προσφορά των γλυπτών των Μαρκ Χατζηπατέρα και Μιχάλη Κατζουράκη αλλά και η ενίσχυση  και υποστήριξη χώρων πολιτισμού όπως το Μουσείο Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης.

– Προώθηση συνεργιών με φορείς δημιουργικού προβληματισμού.

Η  υλοποίηση κοινών δράσεων και η ενίσχυση ενός μοντέλου συνεργασίας μεταξύ φορέων, με στόχο την προώθηση του διαλόγου για την πρόκληση δημιουργικού  προβληματισμού αλλά και την  έμπρακτη παρέμβαση σε ζητήματα πολιτισμού της καθημερινής ζωής που απασχολούν την πόλη και τους πολίτες, υποστηρίζεται ενεργά από την Πολιτιστική Εταιρεία και ήδη έχει να επιδείξει αξιοσημείωτές πρωτοβουλίες όπως το συνέδριο «Μια πόλη από το μέλλον» οι εκδηλώσεις «Μια γειτονιά στο όριο», «Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 Χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017», «Η πόλη μου το σπίτι μου», «Be a local Changemaker in culture»  κ.α.